Čím je víno starší, tím lepší

Jsou vína, která mají být pita hned či během krátké doby, a jsou vína, na jejichž nejlepší kondici si musíme pár let počkat. Pro běžné každodenní pití, u kterého nechceme příliš přemýšlet, nám spíše poslouží víno jednodušší, jehož styl snadno identifikujeme a líbí se nám. Tato vína jsou obvykle mladší a ani se u nich nepředpokládá, že by měla dlouho ležet v našem sklepě či vinotéce.

U opravdu zdařilých ročníků velkých vín je možné archivaci prodloužit i na desítky let. Otevírat takovou láhev je určitým zážitkem i dobrodružstvím, na které bychom si měli udělat dostatek času a pohody, abychom si jej mohli nerušeně užít. Ale pozor, ani zde neplatí "čím déle, tím lépe". Každé, i to sebelepší víno, se jednoho dne "zlomí".