Lžička v hrdle zastaví bublinky

Je až s podivem, jak velkou sílu může mít mýtus, jehož pravdivost si můžeme tak snadno doma vyzkoušet. Vložená kovová lžička do hrdla načaté láhve šumivého vína jeho vyprchávání nezabrání, je to vyložený nesmysl. Nechávat načnutou láhev v ledničce několik dní obecně není dobrý nápad, a nechávat ji tam s přístupem vzduchu, který může hrdlem láhve - byť s vloženou lžičkou - volně cirkulovat, je opravdu škoda.

Jediné, co pro zamezení úniku šumivosti slušně funguje, je speciální vzduchotěsný uzávěr zvaný stopper, který se vloží do hrdla láhve a pomocí páčky zajistí. A ani ten není nekonečný, dokáže šumivé víno jakž takž ochránit několik málo dní. Vliv na jeho kondici má i to, jak často bude zastopovaná láhev otevírána.