Pití vína je dobré pro zdraví

Nic není černobílé a zde se pohybujeme na tenké hranici. Určité množství alkoholu může mít na tělo prospěšný vliv, naopak vysoké jej může velmi poškozovat. Každý člověk je individualita, není tak možné přesně určit míru. Každý by měl mít své tělo pod kontrolou a vědět, co si může dovolit.

Zajímavostí, která určitý vliv vína a vlastně i gastronomie na zdraví ilustruje, je tzv. francouzský paradox. Ač Francouzi milují víno, pijí jej velmi často v množství větším než malém, stolují o několika chodech, v jejich jídelníčku mají místo věci jako velmi tučné sýry, paštiky či kachní speciality, nemá to negativní vliv na jejich zdraví se smyslu vysokého výskytu srdečních a cevních onemocnění. Pokud tomu pomáhá konzumace vína, o kterém se říká, že má na srdce blahodárný vliv, vyvažuje jeho klady daleko větší podíl jaterních onemocnění ve francouzské populaci.