Po sladkém víně bolí hlava

Nemusí to tak být, vliv na to má hned několik faktorů. Jednak samotné vypité množství - sladká vína nejsou určitě na celý večer. Množství přidané síry - sladká vína potřebují zpravidla silnější konzervaci. Důležité je i identifikovat, jaké sladké víno pijeme - zda přirozeně sladké typu ledových a slámových vín, bobulových výběrů, Sauternes či tokajských esencí, a nebo, zda je to nekvalitní víno, třeba i doslazované.

Míra konzumace sladkých vín by měla vycházet i z gastronomických pravidel. Pokud trávíme například večer s vínem a jídlem, měli bychom naslouchat jednotlivým chodům, a začínat s konzumací vín lehčích a suchých, přes plnější, a ke sladkým bychom se měli dostat až v závěru večera. A jedna až dvě skleničky k dezertu či sýrům nám uškodit nemůže. Navíc každé bolesti hlavy se dá slušně předejít dostatečnou konzumací vody.