Šroubovací uzávěr = levné víno

Víno se dá uzavírat různým způsobem a dnešní doba nabízí spoustu variant: od klasického korku, přes drcený korek, silikon, šroub či sklo, nebo dokonce korunkový uzávěr. Vínům, která nejsou určena na dlouhou archivaci a budou vypita během několika málo roků, alternativní uzávěry svědčí a nijak je nedeklasují. Proto k nim přistupují i renomovaní vinaři u svých jednodušších vín, která rozhodně nejsou levná a rozhodně nejsou nekvalitní.

Šroubovací uzávěr, a vůbec další alternativy, má proti přírodnímu korku několik nesporných výhod. Krom toho, že se s láhvemi snadněji manipuluje například na baru, kde se nekomplikovaně rozlévají, je to především vyloučení tzv. korkové vady, která postihuje několik procent všech vín uzavřených i tím nejkvalitnějším korkem a nenávratně je kazí.