Suché víno je vždy kyselé

Není tomu tak. Množství zbytkového cukru a množství kyselin ve víně jsou dvě různé hodnoty. I suché víno s nižší kyselinou má tendenci působit sladším dojmem, než ve skutečnosti je. A vyšší kyselina naopak může určité množství cukru ve víně skrýt. Proto se stále častěji mluví o poměru cukrů a kyselin ve víně a hledání jejich vzájemné harmonie

Ideální je dát vínům šanci a najít si tak vyvážené, jak vyhovuje nám či společenské a gastronomické situaci, kterou právě prožíváme. Vína s vyšší kyselinou jsou daleko více osvěžující, v kombinaci s jídlem velmi dobře kontrastují s tučnějšími pokrmy, neboť dobře rozpouští tuky. Sladká vína jsou zase hřejivější, plnější. Rozhodně se však suchých vín bát nemusíme - pokud jsou dobře udělaná, budou příjemně a dlouhodobě pitelná.