Růžové víno je jen na léto

Fenomén letní růžovky, kterou si užijeme odpoledne na zahrádce nebo třeba jako doprovoc grilování v přírodě, je nepřekonatelný. Taková vína umí potěšit i rozveselit. A opravdu se na léto hodí, ať jsou již zcela suchá, nebo třeba s příjemným množstvím zbytkového cukru. Obecně platí, že pro letní sezónu ideálně fungují vína spíše lehčího charakteru, světlejší barvy, která byla kratší dobu macerována.

Neplatí však, že se rosé dají pít jen v létě a jen mladá. Opět záleží na vinaři, ale i třeba na regionu, ze kterého pochází. I růžová vína mohou zajímavé zrát, pokud jim to vinař předurčí. Zralejší, i několik let stará růžová vína, jsou spíše plnější, mají výraznější tmavší barvu, komplexnější aromatiku a strukturovanější chuť. S takovými vína se dá i velmi zajímavě pracovat gastronomicky.